Een autoverzekering afsluiten? Dat doe je zo!

Ben jij net in het bezit van je allereerste auto? Dan moet je hier een autoverzekering afsluiten, netpolis kan je hierbij helpen om de voordeligste autoverzekering te vinden dat het beste bij jou past! In de aansprakelijkheidswet staat. De verplichte verzekering dekt niet dezelfde aan jouw eigen auto, alleen de schade die je bij een ander veroorzaakt. Dit is zo geregeld om de slachtoffers te beschermen. Als jij met jouw auto een ongeluk veroorzaakt, kan de ander hier veel schade aan over houden. Dit kan zowel materieel als lichamelijk zijn, en deze kosten liegen er niet om. En omdat jij de veroorzaker bent, dien jij deze schade te vergoeden. Maar.. kun je dit wel betalen? Als je niet genoeg geld hebt om de schade te betalen, is het slachtoffer hier ook de dupe van. Daarom is in de wet geregeld dat een verzekering voor de wettelijke aanspreekbaarheid van het gebruik van een motorvoertuig verplicht is. Met deze autoverzekering krijgt de ander de schade vergoed, ook al heb je hier niet het geld voor. 

Drie soorten autoverzekeringen 

  • WA verzekering, dit staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) en is verplicht als je beschikt over een auto. De schade die je met jou auto maakt bij anderen wordt door deze verzekering gedekt. 
  • Een WA+ verzekering + beperkt casco-autoverzekering, deze is iets duurder dan de simpele WA verzekering omdat je voor meer dingen vergoed bent. Zo hoef je je geen zorgen te maken over diefstal, brand of schade dat ontstaan is door vandalisme.
  • Een WA verzekering + volledig casco, oftewel een all risk-autoverzekering vergoedt bovendien ook de schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto. 
  • Netpolis.nl

Het beste waar je naar kan kijken als je een passende autoverzekering is, is het kijken naar de waarde van je auto. 

Premie van je autoverzekering

Voor je autoverzekering betaal je maandelijks een premie. Deze premie kan van autoverzekering tot autoverzekering en van persoon tot persoon verschillen. De premie is onder andere afhankelijk van de gekozen variant van de autoverzekering. De verplichte WA verzekering is logischers logischerwijs goedkoper dan de WA verzekering met beperkt casco of een all risk-autoverzekering. Een oude auto die nog weinig waard is, kan minder waard zijn dan de premie die je betaalt aan een all risk-verzekering. Daarom worden auto’s van zes jaar vaak WA+ of WA verzekerd.

Hoeveel premie je per maand moet gaan betalen hangt af van meerdere factoren. Kort samengevat: de premie is hoger wanneer het risico op (ernstige) schade groter is. Vijf factoren waar vrijwel elke autoverzekering zijn premie op baseert zijn:

  • Je leeftijd. Als je jonger bent dan 25 jaar dan ligt de premie wel hoger dan voor ouderen boven 25. Jongeren zijn namelijk risicovollere bestuurders.
  • Je type auto. Is je auto bekend omdat het vaak betrokken is bij ongelukken? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk meer premie moeten betalen. De volkswagen Golf GTI is hier een voorbeeld van, sommige autoverzekeraars verzekeren deze auto bijvoorbeeld niet eens!
  • Je postode. Veel verzekeraars kijken naar de buurt waarin je woont, dit om te zien of je in een buurt woont met bijvoorbeeld veel autodieven of waar juist veel ongelukken gebeuren. Woon je in een veiliger dorpje? Dan betaal je ook minder premie. 
  • De afstand die je aflegt. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe meer kans op een ongeluk en dus meer premie.
  • Natuurlijk je aantal schadevrije jaren! Hoe meer schadevrije jaren jij hebt hoe veiliger de verzekeraar je vindt. 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn