Een cv maken hoeft niet moeilijk te zijn

lifebrander - cv makenOp het moment dat je gaat solliciteren, dan moet je je cv maken of updaten. Een cv of curriculum vitae is een weergave van jezelf, wie je bent, wat je hebt bereikt, wat je vaardigheden zijn en wat je ervaring is. Nu is het punt met een cv natuurlijk dat er bepaalde standaard formats zijn die je kunt gebruiken. Probleem hiermee is dat je je niet kunt onderscheiden. Het wordt immers al snel een saaie opsomming zoals je die ook ziet in andere cv’s. Jouw unieke stempel wordt dus niet op het document gedrukt. Een lezer ziet waar je hebt gestudeerd en wat je zoal hebt gedaan, maar daarna ziet hij of zij de cv van iemand anders en dan leest hij waar die heeft gestudeerd en wat die heeft gedaan. Tegen de tijd dat hij of zij bij de derde cv aankomt, is hij of zij die van jou allang vergeten. Je moet er dus voor zorgen dat iets in je cv maakt dat mensen de cv onthouden. Om je te helpen met het samenstellen van een perfecte cv kun je terecht op lifebrander.nl. Een cv maken wordt dan een stuk makkelijker, want je kunt gewoon de stappen volgen die zij op de site voorstellen. Je hoeft natuurlijk niet alles te doen, want elk cv is uiteindelijk persoonlijk, maar je kunt de tips wel gebruiken om jouw cv te maken. Het maken van een goede cv kost tijd. Ga daarom nooit in een paar uurtjes een cv maken. Op internet kun je bijvoorbeeld standaard formats voor cv’s downloaden. Vervolgens vul je deze in en dat kost inderdaad niet veel meer dan een paar uur. Maar de ontvanger van de cv zal direct zien dat je weinig aandacht hebt besteed aan je cv en vervolgens beland je cv op de afkeurstapel. Als je een goede cv wilt maken, neem er dan de tijd voor. Ga er goed voor, besteedt aandacht aan de details en zorg ervoor dat je cv eruit springt.

Hoe kan ik een cv maken die eruit springt?

Als je een cv wilt maken die echt anders is dan anderen, dan zijn vind je op lifebrander.nl verschillende methodes zoals:

  • Een cv is er om jezelf te promoten. Benadruk dus je sterkte kwaliteiten en laat deze er uit springen. Dit is een vorm van personal branding, waarmee je jezelf dus een unieke skillset toedicht waarmee je je van anderen onderscheidt.
  • Belangrijk is natuurlijk een goed format. Als je een cv gaat maken ontwijk dan het standaard format, maar kies voor een chronologisch, competentie of onweerstaanbaar cv format. Als je veel ervaring hebt, dan is het goed om die ervaring te tonen via een chronologisch format. Heb je minder ervaring dan kun je beter kiezen om een cv te maken aan de hand van een competentie format. In het laatste format focus je je niet zozeer op wat je hebt gedaan, maar meer op wat je kwaliteiten zijn.
  • Na de eerste twee stappen is het tijd om je cv op te vullen met gegevens. Verzamel dus alle gegevens die relevant zijn. Hierbij kun je denken aan opleidingen, cursussen publicaties, workshops, enzovoorts.

Drie tips voor het maken van een cv

Los van de hier bovengenoemde stappen, zijn er nog een paar algemene tips die je kunnen helpen bij het maken van een cv.

  1. Een cv maken is maatwerk. Zet dus alle puntjes op de i. laat je cv nakijken en lees het zelf vaak door. Een spelfout kan dodelijk zijn.
  2. Noem bij de werkzaamheden ook altijd de behaalde resultaten.
  3. Kijk goed naar de opmaak
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn