Gastouderopvang voor uw kleine

Krijgt u binnenkort uw eerste kindje? Dan zijn er veel zaken die u moet regelen en waar u over na moet denken. Een van de belangrijkste vraagstukken is het punt van het werk. Wilt u weer aan het werk gaan na de bevalling of blijft u liever thuis? En als u weer gaat werken, hoeveel uren gaat u dan maken en hoe regelt u de opvang voor uw baby? Kiest u voor de gastouderopvang, het kinderdagverblijf, de crèche of opvang door familieleden? Sommige mensen vinden het erg lastig om deze keus te maken. Ook zijn er veel mensen die nog nooit van de mogelijkheid van gastouderopvang gehoord hebben. Belangrijk om in het oog te houden is dat alle vormen van opvang zo hun eigen voordelen en nadelen hebben. Het is van belang dat u zelf op een rijtje zet welke punten u het meest belangrijk vindt en wat daarom het best bij u past. U kunt dan tot de conclusie komen dat gastouderopvang voor u de eerste keus is, maar u kunt ook concluderen dat u juist liever een van de andere opties kiest. Veel jonge ouders proberen in eerste instantie aan hun ouders te vragen of die willen oppassen. Dit geeft natuurlijk een erg vertrouwd gevoel en veel grootouders vinden het ook heerlijk om zoveel tijd met hun kleinkind door te kunnen brengen. Er zijn echter ook grootouders die zelf nog een heel druk leven hebben, die zelf bijvoorbeeld nog werken of veel vrijwilligerswerk doen. Zij hebben dan geen tijd hiervoor. En sommige oma’s en opa’s houden het contact ook liever meer vrijblijvend, zij willen geen verplichte vaste oppasdag. Dan is het goed om te weten dat er gastouderopvang bestaat. Dit komt eigenlijk het dichtst in de buurt van opvang door familieleden, aangezien het bij iemand thuis gebeurt en uw kind gewoon meedraait in het eigen gezin. Gastouderopvang komt daarmee het best in de buurt van het eigen gezinsleven.

Pluspunten van gastouderopvang

Zoals gezegd heeft iedere vorm van kinderopvang zo zijn eigen voordelen. Wat zijn nu precies de voordelen van gastouderopvang? We gaven net al aan dat het zorgt voor een situatie die zo dicht mogelijk bij het eigen gezinsleven in de buurt komt. Het is namelijk:

  • kleinschalig
  • persoonlijk
  • vertrouwd

Uw kind wordt bij gastouderopvang altijd door dezelfde gastouder opgevangen in hetzelfde huis. Hierdoor kan uw zoon of dochter echt een band met deze volwassene opbouwen en de gastouder heeft veel zicht op de ontwikkeling van het kind. Er is veel tijd voor persoonlijke aandacht, voor het doen van spelletjes of gewoon gezellig kletsen. Bovendien is gastouderopvang ook altijd heel kleinschalig, er worden nooit meer dan vijf kinderen opgevangen. Zo kunt u er zeker van zijn dat er voldoende aandacht voor uw kleine is. Dit zijn echter niet de enige voordelen. Zo heeft gastouderopvang ook als pluspunt dat het meer flexibiliteit biedt. Kinderdagverblijven en crèches hebben vaste openingstijden en sluitingstijden en vaak moet u er ook al ver van te voren vastleggen op welke dagen u uw zoon of dochter wilt brengen. Hebt u onregelmatige werktijden, bijvoorbeeld omdat u in de zorg werkt of ploegendiensten draait, dan zijn dergelijke vaste openingstijden natuurlijk niet handig. Bij een gastouder kunt u in principe zeven dagen in de week terecht en ook opvang ‘s nachts is een optie. U kunt dit gemakkelijk met elkaar overleggen. Dit is dus ideaal voor iedereen die onregelmatige werkuren heeft. Een ander groot voordeel van de gastouderopvang is dat uit onderzoek is gebleken dat het ervoor zorgt dat kinderen zelfverzekerd worden en meer ontspannen zijn. Dit alles heeft te maken met de kleinschaligheid en persoonlijke aandacht. Dat maakt deze vorm van opvang een zeer goede optie.

Gastouderbureau Snoesje

Lijkt gastouderopvang u ook de beste keus? Dan is het natuurlijk de vraag hoe u nu verder te werk gaat. Hoe vindt u iemand die dit wil doen? U kunt hiervoor natuurlijk rondvragen in uw eigen netwerk of in een lokale krant een advertentie plaatsen. Maar u kunt ook contact opnemen met een gespecialiseerd bureau, zoals gastouderbureau Snoesje. Zij kunnen dan alle zaken rond het regelen van de gastouderopvang voor u verzorgen. Als eerste stap wordt u bij hen uitgenodigd voor een intake gesprek, waarin u uw wensen aan kunt geven op het gebied van de gastouderopvang. U kunt dan uw ideeën hiervoor aangeven. Op basis van dit gesprek gaan zij vervolgens in hun bestand op zoek naar gastouders die passen bij de wensen die u aangegeven hebt. Met deze personen kunt u vervolgens een kennismakingsgesprek hebben en kijken of er ook een klik tussen u is. Dit is natuurlijk erg belangrijk, u vertrouwt uw kind natuurlijk niet zomaar aan iemand toe. Natuurlijk wordt iedere gastouder door het bureau gecontroleerd, maar u moet er zelf ook een goed gevoel bij hebben. Hebt u iemand gevonden die u aanspreekt en aan wie u de gastouderopvang toevertrouwd, dan regelt het bureau verder al het papierwerk voor u beide. Zo weet u zeker dat alle contracten goed opgesteld zijn en dat alles ook op papier goed geregeld is. Het fijne van Gastouderbureau Snoesje is ook dat u er nooit bang voor hoeft te zijn dat er een keer geen opvangmogelijkheid voor uw kind is. Is uw gastouder ziek of gaat deze op vakantie, dan kunt u altijd terecht bij een andere gastouder uit hun bestand. Op deze manier is de gastouderopvang dus zeker goed geregeld.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn