Het leven weer met vertrouwen tegemoet door Ergotherapie Roosendaal

De band tussen mijn ouders en mij is enorm hecht. Het ging me dan ook erg aan het hart toen mijn vader steeds slechter ter been werd. Het deed niet zozeer pijn dat mijn vader ouder werd. Hij was het afgelopen jaar twee keer in huis gevallen en had daardoor een flinke, vooral mentale kneus opgelopen. Hij werd steeds meer onzeker over zijn evenwicht en balans en ik merkte dat hij liever binnen bleef en lekker in zijn huisje wilde rommelen. Dat rommelen in zijn huisje werd echter steeds minder. Ik kwam geregeld bij hem langs om hem negen van de tien keer in zijn stoel aan te treffen. Verdere gevolgen bleven helaas niet uit en ik merkte dat:

  • hij minder mobiel werd;
  • minder onder de mensen kwam;
  • mentaal steeds zwakker werd en onzeker werd over zijn eigen kunnen;
  • op momenten tegen een depressie aan leek te zitten.

De grens was voor mij bereikt toen ik er achter kwam dat hij een ongelukje had gehad in zijn stoel. Hij was te lang blijven zitten, omdat hij niet durfde op te staan om naar het toilet te lopen. Na dit bezoekje aan mijn vader, sprak ik de dochter van de buurvrouw in de lift. Haar moeder had een soortgelijke ervaring, maar had hulp gezocht bij Ergotherapie Roosendaal. Zij was enorm gebaat bij zogenaamde valpreventie. Deze preventieve therapie volgde zij bij paramove. Toen ik die middag thuis kwam, trok ik de stoute schoenen aan en zocht ik contact met Ergotherapie Roosendaal. Dat had ik veel eerder moeten doen!

Zicht op oplossing door Ergotherapie Roosendaal

Ik legde de situatie van mijn vader uit en vroeg of hij eventueel baat zou kunnen hebben bij valtherapie van Ergotherapie Roosendaal. De dame aan de lijn was meelevend en stelde dat eigenlijk ieder mens van boven de zeventig jaar voordelen kan halen uit valpreventie. Het was vooral belangrijk dat mijn vader zelf inzag dat hij hier gebaat bij zou zijn. De volgende dag vertelde ik mijn vader over het telefoontje met Ergotherapie Roosendaal. Het was voor eerst dat ik een twinkeling zag verschijnen in zijn ogen. Niet alleen omdat er een uitweg was voor zijn situatie, maar ook omdat hij niet de enige oudere met dit probleem was. Herkenning, erkenning en een aangeboden oplossing zorgden ervoor dat hij enthousiast werd over de therapie. Ik was erg opgelucht dat hij instemde met het voorstel om een afspraak te maken met Ergotherapie Roosendaal. We maakten een afspraak aan huis voor een intakegesprek. In dat gesprek zou ook meteen bekeken worden of de woning van mijn vader eventueel een woningcheck nodig zou hebben. Bij een woningcheck wordt gekeken naar de levensloopbestendigheid van de woning en zal er nagegaan worden of er eventueel aanpassingen nodig zouden zijn om mijn vader (nog) langer in zijn huis te kunnen laten verblijven. Er ging een wereld voor mijn vader open.

Positieve houding terug door valpreventie

Van het eerste contact met Ergotherapie Roosendaal tot het laatste huisbezoek van de ergotherapeute, hebben we niks minder dan lof. In totaal heeft mijn vader vier huisbezoeken gekregen, waarbij het volgende aan bod kwam:

  • Er werd gewerkt aan de vermindering van angst voor vallen;
  • Er kwamen adviezen op maat over het versterken van zijn mentale gesteldheid;
  • Door middel van lichaamsoefeningen, kreeg hij weer zelfvertrouwen;

Mijn vader doet weer zelf boodschappen en heeft deze week zelfs de markt bezocht. Ik raad iedereen, die in eenzelfde situatie zit als mijn vader, aan om contact op te nemen met Ergotherapie Roosendaal. Valangst zal tot het verleden behoren. Je zal de regie over je leven weer terug in handen krijgen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn