Mijn lease auto uitzoeken

Toen ik bij mijn huidige werkgever kwam werken mocht ik voor het eerst in mijn leven een lease auto uitzoeken. Ik had uiteraard geen idee wat de opties precies waren en wat ik mocht uitzoeken. Wel was ik erg enthousiast. Ik vond het erg leuk zelf een auto te kunnen uitzoeken die voor me betaald zou worden, wie zou dat niet hebben? In mijn zoektocht naar een geschikte auto doorliep ik een aantal eenvoudige stappen. Ik hoop dat iemand die zich over een aantal jaar in mijn positie bevindt iets heeft aan mijn bevindingen. In mijn speurtocht naar de beste lease auto liep ik tegen de volgende dingen aan:

Toen ik te horen kreeg dat ik een lease auto mocht uitzoeken was ik natuurlijk erg blij. Ik ging direct online en bekeek de grootste en duurste auto’s die er te vinden waren. Natuurlijk werd ik door mijn werkgever teruggefloten. Deze had een aantal eisen waar mijn lease auto aan moest voldoen. In de eerste plaats moest de auto enigszins milieuvriendelijk zijn. Een lease auto die goed is voor moeder aarde is namelijk ook erg goed voor de baas. Er hoeft dan namelijk amper bijtelling te worden afgedragen. Er vielen dus meteen al een flinke hoeveelheid auto’s af. Aan de ene kant was dit jammer, omdat ik niets liever had gedaan dan rondrijden in een grote SUV, aan de andere kant begreep ik wel waarom aan de spreekwoordelijke handrem werd getrokken. Verder had mijn werkgever een eis gesteld aan de maandelijkse kosten. Ook dit was een zeer redelijke eis die ik zonder verdere problemen wilde nastreven. Toen deze eisen bekend waren ben ik op zoek gegaan. Ik ben een groot fan van Franse auto’s en dus wilde ik een graag een Franse lease auto. Ik hoor veel getoeter om me heen van collega’s die zeggen dat Franse auto’s van slechte kwaliteit zijn, maar die mening deel ik zelf eigenlijk niet. Ik kwam uiteindelijk uit bij een mooie Peugeot 208, een relatief eenvoudige auto zonder erg veel bijtelling. Dan is het nog een kwestie van het juiste model en de juiste kleur. Ik mocht de auto zelf samenstellen dus heb ik alle technische snufjes die ik wilde hebben kunnen toevoegen. Ik heb in een gesprek met mijn baas nog even wat kunnen bijsturen en uiteindelijk kreeg ik groen licht voor de lease auto die ik had uitgekozen.

Lease auto; de beste leasevorm

Nadat je een lease auto hebt uitgekozen komt het volgende probleem, het kiezen van een geschikte leasevorm en het maken van goede afspraken met de leasemaatschappij. Er zijn een aantal opties waaruit je kunt kiezen. In de eerste plaats is er de “gewone lease”, ook wel operational lease genoemd. Dit is de leasevorm die mij ook bekend was. Je krijgt een auto van de maatschappij en daarvoor wordt een vast bedrag per maand betaald. Verder heb je als bestuurder verder weinig risico. Wanneer er iets misgaat met de lease auto ligt alle verantwoordelijkheid bij de leasemaatschappij. Zij moeten ervoor zorgen dat je snel weer de weg op kunt. In de tweede plaats is er de Financial lease. Bij deze vorm betaal je eigenlijk de volledige auto op termijn af. Aan het einde van het contract krijg je de optie de auto te houden of deze weer in te leveren. Deze vorm heeft wel lagere maandlasten (waar het natuurlijk ook om ging) maar uiteindelijk leek deze vorm toch niet optimaal. De derde vorm, de Green Lease vorm, heb ik nog wel even bekeken. Deze vorm ging eigenlijk op de lease van milieuvriendelijke auto’s. Elke lease auto uit deze groep heeft dus weinig bijtelling en draagt bij aan de duurzaamheid van een bedrijf. Helaas viel de auto van mijn keuze, met alle opties die ik had gekozen, niet helemaal in deze categorie. De vierde vorm, de shortlease, was voor mij niet nodig. Je kunt met shortlease voor een heel korte termen een lease auto krijgen. Elke maand, of elke drie maanden, kun je dan het contract opzeggen. Aangezien ik niet van plan was bij mijn werkgever weg te gaan was dit niet nodig. De maandlasten van deze vorm zijn bovendien wat hoger. Tot slot is er de occasion lease. Dit zijn allemaal auto’s die al gebruikt zijn, of direct ter lease worden aangeboden. Een lease auto die je nieuw laat samenstellen, zoals ik dat had gedaan, behoort dus sowieso niet tot deze groep. Zoals je misschien al hebt geraden heb ik een operational lease afgesloten. Dit beschermt mij en mijn werkgever tegen onnodige kosten. Het is het pakket met het minste risico.

Waar ben ik geslaagd?

Tijdens mijn zoektocht ben ik bij veel verschillende dealers geweest. Ook heb ik op verschillende websites gekeken. De website waar ik uiteindelijk geslaagd ben is https://www.autoleasecentrale.nl. Op deze website vond ik de Peugeot waar ik naar zocht voor een mooie prijs. Op de website kon ik eenvoudig zoeken naar het merk en het model dat ik wilde hebben. Ook kreeg ik wat meer uitleg over de verschillende leasevormen die beschikbaar zijn. Dankzij de website had ik snel en eenvoudig de lease auto die ik graag wilde hebben. Ze hebben me bovendien verteld dat ik altijd terecht kan met vragen die ik heb over het contract. Een prima maatschappij dus met een goede site, zeker de moeite waard!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn