Mijn NEN 1010 cursus

Ik ben nu al een aantal jaar met mijn opleiding en ben aan het werk als monteur. Ik heb veel plezier in mijn werk en ik wil graag met dit werk doorgaan. Ik wilde echter niet stil blijven staan, ik wilde als monteur mijn algemene kennis uitbreiden. Een prachtige manier om dit te doen was me te verdiepen in NEN 1010. Voor degene die dit niet weet: NEN 1010 is een verzameling van bepaalde laagspanningsnormen die gelden voor onder andere huishoudens, maar ook voor andere toepassingen. Ik was me ervan bewust dat ik veel sterker stond op de arbeidsmarkt wanneer ik van veel kennis over deze specifieke norm bezat. NEN 1010 wordt om een aantal redenen steeds belangrijker in Nederland:

  • verzekeringskwesties
  • bescherming tegen brand

Veel verzekeringen hebben de laatste jaren aparte clausules opgenomen in hun contracten. Dit houdt concreet in dat de verzekering niet uitbetaald wanneer een elektronische installatie op laagspanning niet volgens de NEN 1010 is gebouwd en gekeurd. Dit kan hele nare gevolgen hebben voor een bedrijf. Wanneer een bedrijf niet verzekerd is kan het grote verliezen leiden, die eigenlijk niet meer te overkomen zijn. Mocht er dus iets misgaan met de elektronische bedrading en het bedrijf heeft de zaakjes niet op orde, dan is de kans zeer reëel dat het bedrijf failliet gaat. Je kunt hier als bedrijf ook niet veel meer aan doen. NEN 1010 is een norm die niet verplicht is gesteld door de overheid. Het wordt steeds meer gebruikt omdat het helpt om schadegevallen en ongevallen te voorkomen. Wanneer je als bedrijf er bewust voor kiest om deze norm niet te volgen, dan is dat een eigen keuze, die gerespecteerd moet worden. Het bedrijf moet zich er dan wel van bewust zijn dat verzekeringen niet, of nauwelijks, uitbetalen wanneer er wel problemen mochten ontstaan. Een van de grotere problemen die door falende elektronische apparaten kan ontstaan is brand. Wanneer het apparaat of de kabels in brand vliegen kan dit grote schade aanrichten. In het ergste geval brand zelf het hele pand af. Wanneer dit gebeurd tijdens werktijd, wanneer er dus medewerkers in het pand zijn, kan dit zorgen voor levensbedreigende situaties. Wanneer de NEN 1010 norm wordt gehanteerd is de kans op brand veel kleiner. Je beschermt niet alleen je bedrijf en dus je winst, maar ook de gezondheid van je werknemers. Met dit alles in het achterhoofd leek het mij zeer interessant meer over deze NEN 1010 norm te weten te komen.

Het verloop van de NEN 1010 cursus

Mijn NEN 1010 cursus duurde 1 dag, om precies te zijn één morgen en één middag. In de cursus wordt je concreet geleerd hoe je elektronische installaties kunt meten en inspecteren. Daarnaast wordt je ook bijgebracht hoe je de resultaten hiervan goed kunt rapporteren en kunt delen met het bedrijf in kwestie. De dag zag er als volgt uit. De cursus begon met een grondige uitleg van inspecteren. Er werd veel aandacht gevestigd op het belang van goede controle. De NEN 1010 norm wordt niet voor niets gehanteerd en een bedrijf moet wel zekerheid hebben dat de installaties goed gekeurd worden. De NEN 1010 norm hanteren terwijl dit voor het bedrijf geen toegevoegde waarde heeft levert uiteraard niks op en kost alleen maar geld. Hierna werden we in korte tijd geïntroduceerd met de wet- en regelgeving die er bestaat omtrent elektronische inspecties. Dit vond ik nog vrij lastig te vatten. Er waren veel kleine regeltjes waar je goed rekening mee moest houden. Hierna werden we gewezen op onze eigen veiligheid tijdens inspecties. We moesten er voor zorgen dat we te allen tijde onze eigen veiligheid konden garanderen. Wanneer een elektronische installatie dus kuren vertoonde, of niet goed bereikbaar was, mochten we onszelf niet in gevaar brengen en moesten we de juiste mensen op de hoogte stellen. De NEN 1010 norm voor dit bedrijf kwam dan niet direct te vervallen. Ik begon me op dit moment wel af te vragen wanneer we zouden toekomen aan de daadwerkelijke inspectie, gelukkig werd ik niet teleurgesteld. Eigenlijk direct na het relaas over onze veiligheid doken we in de materie. We kregen informatie over visuele inspectie, over het meten van elektronische installaties, het controleren van stroomgeleiders, het meten van isolatieweerstand en nog veel meer. Allemaal informatie waarop we de NEN 1010 norm konden toetsen. Uiteindelijk werd ons kort en krachtig bijgebracht hoe we al deze informatie in een mooi rapport konden verwerken. Na de cursus voldoe je aan de eisen die door de Arbo-wet zijn gesteld met betrekking tot voldoende instructie en aantoonbaarheid wat betreft de NEN 1010 norm. Al met al was dit een zeer geslaagde cursus waar ik veel van heb opgestoken. Wat ik het belangrijkste vond is dat ik mezelf heb ontwikkeld en hierdoor verder kan opklimmen binnen mijn bedrijf. Ik overweeg sterk meer van dit soort cursussen te gaan volgen. Mijn kennismaking met de NEN 1010 norm is niets anders geweest dan zeer positief.

Zelf ook kennis opdoen

Je kunt het van mij horen, maar je kunt ook zelf aan de slag. De cursus is open voor iedereen met enige kennis van elektronische apparaten. LTS of MTS-E vooropleidingen zijn vereist. Zelf heb ik de cursus gevolgd bij http://www.ingeniumbedrijfsadvies.nl/. Dit bedrijf bood een uitstekend pakket tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Ik ben door de kwaliteit van de cursus ook zeker niet teleurgesteld, ik heb geleerd wat ik wilde in korte tijd en door professionele docenten. Wil je zelf ook groeien in jouw werkveld, dan is de NEN 1010 norm cursus iets voor jou!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn