Wat is zakelijk glasvezel?

Fiber.gakijken - Zakelijk glasvezelDe term ‘zakelijk glasvezel’ kan mogelijk wat verwarrend zijn. Daarom volgt hier een korte uitleg, te beginnen bij wat glasvezel precies is. Glasvezel is een type internetverbinding. Glasvezel is letterlijk een draad van glas, die signalen – met name internetsignalen – snel, efficiënt en effectief over grote afstanden kan versturen. Op steeds meer plekken en in steeds grotere delen van Nederland wordt glasvezel aangelegd om een hogere internetsnelheid te kunnen garanderen. Via een glasvezelnetwerk kun je niet alleen internet ontvangen en afnemen, maar ook televisie en telefonie. Via glasvezel is het mogelijk om in Nederland een internetsnelheid te genereren tot 1 GB per seconde. Technici zijn er echter nog niet achter wat theoretisch de topsnelheid van data via een glasvezelnetwerk is of kan zijn. Nu we weten wat glasvezel is – een type internetverbinding met zeer hoge snelheid – kunnen we kijken naar wat zakelijk glasvezel dan precies inhoudt. Zakelijk glasvezel verwijst naar het gebruik van een glasvezelnetwerk voor zakelijk gebruik. Hierbij hoort een bepaald type abonnement dat je bij een glasvezelinternetprovider af kunt sluiten. Een abonnement voor zakelijk glasvezel houdt dus in dat je gebruik kunt maken van het glasvezelnetwerk via je provider en dat je dat kunt doen met meerdere IP-adressen in een zakelijk netwerk van laptops, desktops, tablets, telefoons en andersoortige computers en apparaten waarmee je op internet kunt. Bedrijven hebben vaak net andere behoeften dan particuliere internetgebruikers. Daarom hebben providers in de loop van de afgelopen paar jaar het concept van zakelijk internet – en met name zakelijk glasvezel – uitgedacht en geperfectioneerd.

De voordelen van zakelijk glasvezel

Een abonnement op zakelijk glasvezel brengt een aantal voordelen met zich mee dat een particulier glasvezelabonnement niet zou hebben. Wat beide typen abonnement gemeen hebben is de hoge internetsnelheid, want dat is eigen aan het glasvezelnetwerk waarop je als gebruiker aangesloten zou zijn. Waar glasvezel voor particuliere gebruikers misschien wel handig of leuk is, is zakelijk glasvezel voor bedrijven bijna onmisbaar. Dit heeft vooral ook te maken met de zaken die tegenwoordig op kantoor en in een bedrijf door middel van digitale technologie en internet opgelost moeten worden. Denk hierbij aan dingen als videoconferences, beeldtelefonie, pinnen en camerabewaking. Al deze toepassingen maken gebruik van een internetverbinding en van allemaal wil je er vanuit kunnen gaan dat ze snel en betrouwbaar zijn. Zakelijk glasvezel is dan de oplossing. Niet alleen kunnen al deze relatief zware toepassingen – die een particulier over het algemeen niet of nauwelijks gebruikt – prima worden gebruikt, ze kunnen op een verbinding van zakelijk glasvezel zelfs tegelijkertijd worden uitgevoerd zonder elkaar daarbij in de weg te zitten. Zakelijk glasvezel is een uitermate stabiele en veilige technologie, waarmee je zowel je werknemers als je klanten een groot plezier kunt doen. De voordelen van zakelijk glasvezel zijn onder andere:

  • er is een zeer grote bandbreedte mogelijk
  • het vormt een toekomstbestendige oplossing – het is een relatief nieuwe technologie en opschalen is altijd mogelijk
  • het gaat om en pandgebonden investering
  • met een zakelijke glasvezelverbinding heb je alle diensten (internet, telefoon, pin, bewaking) eenvoudig onder één verbinding en dus één abonnement ondergebracht, met één vast en centraal aanspreekpunt
  • glasvezel is vele malen sneller dan een DSL-verbinding
  • met deze verbinding wordt uploaden even snel als downloaden, om uitwisseling van informatie nog sneller en soepeler te laten verlopen

Aanbieders en infrastructuur

Zakelijk glasvezel in Nederland maakt gebruik van de infrastructuur, ofwel het glasvezelnetwerk, dat door het hele land heen is en wordt aangelegd. Via dit netwerk mag elke aanbieder en elke provider zelf zijn diensten aanbieden aan consumenten. Eén van de grootste aanbieders is natuurlijk KPN, XS4ALL en Telfort. Maar de groten der aarde zijn niet de enige spelers op de markt voor zakelijk glasvezel. Heb je wel eens gehoord van de kleinere aanbieder DSD? Zij bieden zakelijk glasvezel onder de noemer ‘Fiber to the business’. Dit bedrijf maakt gebruik van de glasvezelnetwerken van grotere spelers, zoals KPN Wholesale, Eurofiber, Tele2, Unet en Ziggo zakelijk. Glasvezel van DSD biedt alle voordelen en diensten waar je als bedrijf baat bij hebt, tegen een zeer schappelijke prijs. Voor een vrijblijvende offerte vul je slechts enkele gegevens in – zoals adres, gewenste diensten en internetsnelheid – en je krijgt een prachtig aanbod toegestuurd voor zakelijk glasvezel dat speciaal op jouw situatie en wensen is toegespitst. Om tot hun gunstige prijs te komen bundelt DSD de vraag naar zakelijk glasvezel in regio’s en gebieden, waardoor een massale afname kan worden bewerkstelligd. Dit leidt vervolgens tot de lage prijzen die DSD kan bieden voor haar zakelijk internet. Naast zakelijk glasvezel heeft DSD ook andere internet-gerelateerde diensten te bieden voor bedrijven. Onder de naam DSD business internet biedt DSD een scala aan oplossingen op het gebied van internet voor bedrijven. Denk hierbij aan videobewaking, antispam- en antivirusdiensten, telefonie, een content management systeem en dus ook een zakelijk abonnement voor glasvezel, onder de naam DSD fiber. DSD richt zich naast bedrijven ook op overheden. Voor meer informatie over tarieven, nieuws en het bedrijf DSD en hun projecten kun je terecht op www.fiber.gakijken.nl. Let er wel p dat zowel beschikbaarheid van glasvezel als de tarieven kunnen variëren op basis van je locatie. Interessant genoeg ligt volgens de Consumentenbond de meeste glasvezel momenteel niet in de Randstad, maar in het midden en het oosten van het land. Controleer daarom altijd voor de zekerheid eerst in hoeverre glasvezel bij jou in de straat, in de buurt en zelfs in de stad aanwezig is.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn